Här fångas vargarna på film. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Uppland har fått ett nytt vargrevir

Uppdaterad
Publicerad

En vargtik och en hane har flyttat in i Siggefora-Östforaområdet, på gränsen mellan Uppsala och Heby kommuner. Länsstyrelsen har både fångat vargarna på bild och hittat spillning.

– Vi har haft bevakning på detta sedan i januari. Nu har vi fått in bilder på när vargarna går tillsammans och kissar och krafsar. Det betyder att dom revirmarkerar, säger Mikael Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen i Uppsala.

Hur stort reviret är han inte gått att fastslå eftersom bristen på snö i vintras gjorde det svårt att spåra. I stället har länstyrelsens naturbevakare åkt längst skogsvägarna i området och letat spillning. Reviret är kvalitetssäkrat av Viltskadecenter och länsstyrelsen hittat mycket spillning på en liten yta i området.

Mikael Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen i Uppsala Foto: Magnus Hellström

– Vargarna har bosatt sig här i trakten runt Siggefora och Östfora och att vi troligtvis kommer vi att få se en föryngring till våren.

Tiken har vandrat till Uppland från Värmland och hanen har kommit från från i Örebro. Det är ett normalt beteende för varg att lämna familjen och bilda egna revir.

Varför har de slagit sig ner här?

– Det var tomt. Och så stötte de nog på varandra här i området och kärlek uppstod, säger Mikael Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.