IVO har granskat ärendet och kräver åtgärder. Foto: SVT

Sjuk ettåring skickades hem tre gånger – avled

Uppdaterad
Publicerad
Familjen sökte vård för barnet flera gånger om. Men först vid tredje försöket remitterades ettåringen akut till Akademiska barnsjukhuset. Tre dygn efter vistelsen på sjukhuset avled ettåringen. Nu har händelsen IVO-anmälts.

Det var under julhelgen 2018 som den drabbade familjen sökte vård för ettåringen vid upprepande tillfällen.

Familjen sökte sig till en vårdcentral i Uppsala men det var först vid tredje besöket som vårdcentralen remitterade barnet akut till Akademiska barnsjukhuset. Där konstaterades det att ettåringen hade astmatiska andningsbesvär, och barnet lades in för vård.

Avled av lunginflammation

Efter en kortare tid på Akademiska barnsjukhuset skrevs barnet ut. Bara tre dagar senare hittades barnet livlöst.

Obduktionen visade att ettåringen dött av en bakteriell lunginflammation och nu har händelsen lex-Maria-anmälts av sjukhuset själva.

I sin akademiskas anmälan till IVO skriver anmälaren att det varit brister i remisshanteringen, informationsöverföringen och vårdplaneringen.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs det att IVO redan kommit med krav på åtgärder. Det korrekta är att händelsen endast är anmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer