Pojken föddes med vattenskalle på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: TT

Ettåring skrevs ut från Akademiska – hittades medvetslös dagen efter

Uppdaterad
Publicerad

En ettårig pojke opererades för vattenskalle på Akademiska sjukhuset. En vecka senare skrivs han ut och dagen efter hittas han djupt medvetslös och behöver vårdas för svåra hjärnskador.

Pojken föddes med vattenskalle på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vattenskalle, eller hydrocefalus, är ett tillstånd där vätska har samlats inuti huvudet och fått hjärnan att svullna.

Några dagar efter födelsen opererades barnet för sin hydrocefalus och operationen verkade vara en framgång. En shuntventil opererades in, ett typ av rör som öppnar upp ventrikeln så att vätskan kan lämna hjärnan.

Ny operation

Nästan ett år senare återvänder pojken för att få en ny operation där man vill öppna upp det naturliga utflödet i ventrikeln. Men man anser att öppningen inte är optimal och väljer att behålla shuntventilen.

Barnet mår bra efter operationen, bortsett från viss illamående. Men dagen innan och under utskrivningsdagen kräktes han och det intensifieras, trots föräldrars oro kring detta skrevs barnet ut. Föräldrarna påpekade även att en bula blev större och större på barnets huvud, men den information togs inte vidare till någon läkare.

Hittades djupt medvetslös

Dagen efter utskrivningen hittades barnet djupt medvetslös hemma och behövde återupplivningsåtgärder. Han förs tillbaka till Akademiska sjukhuset för operation, och vårdas sedan för svåra hjärnskador som orsakats av syrebrist.

Akademiska sjukhuset anmäldes av föräldrarna till inspektionen för vård och omsorg (IVO). Sjukhuset har efter det vidtagit åtgärder för att förbättra deras rutiner kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.