Islamexperten: Att reagera med våld är fel

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan har ansökt om att hålla ett möte i Uppsala första maj. Tidigare möten i Sverige har lett till upplopp och bråk efter att Paludan velat bränna Koranen. Nu hoppas Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, att Uppsalaborna inte agerar på samma sätt.

Ilskan mot den högerextrema politikern Rasmus Pauldan grundar sig bland annat i hans koranbränningar. För många muslimer är det provocerande, men enligt Mohammad Fazlhashemi är det ändå inte förenligt med religionen Islam att svara med våld – vilket också inte är lagenligt.

I klippet: Så tycker Mohammad Fazlhashemi att människor ska bemöta koranbränningar i klippet ovan.

– När profeten Mohammed utsattes för kränkningar höll han sig lugn, det tycker jag människor ska bära med sig ifall Paludan kommer till Uppsala. Hans största strävan är att provocera och därför är det viktigt att inte falla i den fällan, säger Mohammad Fazlhashemi.

Hör också yttrandefrihetsexperten Nils Funcke: ”Måste kunna vara tillåtet att bränna böcker”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.