Hör Klas Kullander svar om varför det är vanligare att yngre svimmar när de får vaccin. Foto: SVT/Privat (bilden är ett montage)

Experten: Därför kan man svimma vid vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Varför svimmar vissa vid vaccinationerna och varför drabbar det unga i större utsträckning? Klas Kullander, professor vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet, reder ut i klippet.

FAKTA: Fem tips mot spruträdsla

1. Berätta för vårdpersonalen att du är rädd eller känner ett obehag i situationen. Be om stöd eller extra tid, en förstående omgivning kan minska stressen.

2. Be att få ligga ner om du känner dig yr eller svimfärdig.

3. Använd bedövande kräm eller plåster för att sticket ska göra mindre ont. Finns receptfritt på apotek och stryks eller sätts på huden där sticket ska ske.

4. Distrahera dig själv när du får sticket genom att till exempel titta bort, lyssna på musik i hörlurar eller försöka tänka på något annat.

5. Påminn dig själv om att du inte är i någon livshotande situation – även om det kan kännas så.

Källor: Vårdguiden och Doktor 24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet