”Alla kan bränna sig i solen”, säger toxikologen Winta Woldai. Foto: J Pat Carter/TT/SVT

Experten: Mörk hud behöver också solskydd

Uppdaterad
Publicerad

Stämmer det verkligen att personer med mörk hud har ett bättre inbyggt skydd mot UV-strålar? Kan de skippa solkrämen? Här ger experterna svar.

En persons hudton avgörs av mängden melanin – pigmentet som gör huden brun. Enligt Amna Elyas, ST-läkare i dermatologi, råder generellt en brist på information för personer med melaninrik hud.

– Det finns en förvirring kring risken för hudcancer och hur man kan förebygga det. Många undrar också om och hur de ska använda solskydd på sina barn, säger Amna Elyas.

Myt att mörk hud inte åldras

Ju mer melanin du har i huden, desto mer inbyggt skydd mot solen har du. Men enligt Amna Elyas är skyddet inte tillräckligt starkt, och dessutom kan solskydd vara viktigt av kosmetiska skäl, för dem som det är viktigt för.

– Det har tidigare funnits en myt om att mörk hud inte drabbas av solorsakade ålderstecken, men det stämmer inte. Rynkor uppkommer tidigare i ljus hud, men mörk hud åldras oftare med pigmentförändringar och andra typer av strukturförändringar än rynkor.

Varnar för riskerna

Toxikologen Winta Woldai berättar att hudcancer är mindre vanligt bland människor med mörkare hudtoner, men understryker att det finns andra risker. Hon betonar att mörk hud förvisso behöver cirka två timmar i solen för att få tillräckligt med D-vitamin, men att det kan kompletteras med rätt kost.

I klippet svarar hon på tre snabba frågor om solskydd för dig med melaninrik hud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.