Foto: Lieselotte van der Meijs/TT

Experten: Inte ovanligt med olyckor med skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män omkom i natt i en skottlossning utanför Uppsala. Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå), säger att det är ovanligt att så unga gärningspersoner är inblandade i den här typen av fall.

Två pojkar i tonåren har dött efter ett skottdrama på en gård söder om Uppsala. Polisens teori är att en av dem ska ha dödat den andra och sedan tagit sitt eget liv. En ovanlig händelse, säger experten.

– Normalt när det handlar om så unga personer så är det ofta kriminella uppgörelser, mellan personer som inte känner varandra, säger han.

Två pojkar sköts till döds

Han säger att när det sker i en privatbostad så är det betydligt vanligare att äldre personer är inblandade.

– Det är jättesvårt att veta vad det här handlar om men det avviker väldigt mycket från hur det brukar se ut när det är unga och skjutvapen inblandade.

Tappar kontrollen med vapen

Det är enligt Sven Granath inte ovanligt med olyckor med skjutvapen.

– Det finns en lång rad tragiska händelser där personer har tillgång till vapen och det spårar ut. Man vill skrämmas och sedan tappar man kontrollen.

– Personer blir skjutna fast man inte alls har tänkt sig det.

Han säger att det finns en indikation på allmänt ökad tillgång av illegala skjutvapen i samhället och att det har blivit lättare att få tag på vapen även för en person utan ett större kriminellt nätverk.

– Men naturligtvis är det oftast personer som är inblandade i annan typ av kriminalitet som skaffar sig vapen som en livsstilsmarkör, en statusmarkör.

Sverige har ett tjugotal fall av dödligt skjutvåld varje år. En låg siffra internationellt sett, enligt Sven Granath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två pojkar sköts till döds

Mer i ämnet