I början av juli rapporterades ett fynd av minst 45 döda skrattmåsar in till Sveriges Lantbruksuniversitets Artportal. Att måsarna har dött av fågelinfluensan är inte bekräftat då ingen av kropparna har analyserats. Men fågelinfluensasmittade fjäderfän har dock konstaterats på andra platser i länet de senaste månaderna – 7-8 fall.
Exakt hur många fåglar det kan röra sig om totalt är svårt att säga.
– Fåglar som bara ligger döda ute i naturen räknas inte på det viset, så vi har inte en exakt bild faktiskt, säger Lena Malm, länsveterinär på länsstyrelsen i Uppsala.
Det är dock möjligt att det finns smittade fåglar även i andra kommuner.
– Det är mest risk att fåglar upphittas där det finns mycket folk, säger Lena Malm.
Hon uppmanar även att man rapporterar in alla fynd till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Då kan de göra en bedömning ifall de vill få in fågeln för att göra analys, säger Lena Malm och fortsätter:
– Men hantera inte en död fågel mer än nödvändigt.
Fakta: Läget i sverige
I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under 2023. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.
De döda skrattmåsar som nyligen hittats på främst öarna utanför slottet i Kalmar var smittade med fågelinfluensa av typ H5N1. Uppemot 1 000 fåglar har dött.
Fågelinfluensa har även upptäckts i Stockholmsområdet. Under april och maj har det rapporterats om sjuka och döda skrattmåsar vid bland annat Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg.
Sjukdomen sprids via flyttfåglar. Att just skrattmåsar nu dör i stora antal beror på att viruset utvecklats till att drabba måsfåglar hårt, samtidigt som de häckar i kolonier tätt inpå varandra.
Källa: TT
Hur ska man tänka? SmittskyddsREKOMMENDATIONER och råd
Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör se över sina smittskyddsrutiner för att förhindra spridning av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck.
Foder och vatten bör ges inomhus eller under tak, och vid sjukdomstecken är det viktigt att kontakta veterinär.
Hundar ska hållas borta från sjuka eller döda fåglar. De bör vara kopplade i områden med känd sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.
Även om Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människor som mycket låg, bör man undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.
Har man hanterat döda fåglar ska man använda handskar och tvätta sig efteråt.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt