Experten: ”Skolval och skolskjuts är inte synkade”

Publicerad

I dag möjliggör det fria skolvalet att barn och föräldrar kan välja skola, men skolskjutsen har inte hängt med i utvecklingen och kan utgöra ett hinder för att just kunna välja fritt. Det menar Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert.

– Rätten till skolskjuts är inte synkroniserat med det egna skolvalet, säger Mikael Hellstadius.

Han menar att det kan drabba barn med funktionshinder, och att det kan uppfattas som att de inte har samma valmöjligheter som andra.

– För elever med olika typer av funktionshinder är skolskjuts många gånger viktigt för att också de ska kunna välja vilken skola de vill gå på. De har kanske inte samma förutsättningar att själv ta sig till och från en skola, som ligger en bit från hemmet, som elever utan funktionsnedsättning.

”Riskerar därför att bli extra hårt drabbade”

– Elever med funktionsnedsättning riskerar därför att bli extra hårt drabbade av att rätten till skolskjuts, enligt huvudregeln, är begränsad till och från den skola till vars upptagningsområden eleven hör.

Klippet: Det här gäller för skolskjuts, och så kan problemen med transporter bli färre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.