Foto: Lise Åserud/TT

Experten: Tre vanliga fördomar om muslimer – som är helt fel

Publicerad

En ny rapport från Brå visar att det finns få platser där muslimer kan vistas utan att riskera att utsättas för hatbrott.

Enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala Universitet, kan fördomar om muslimer i längden leda till fysiska påhopp.

– Man kopplar ihop islam med till exempel islamism, och då blir alla muslimer anklagade för att stödja den typen av ideologi fast det är många som tar avstånd från det. Man vill inte se att muslimer utgör en stor grupp av människor som är väldigt mångfacetterad, säger han.

Konsekvensen: Verbala och fysiska angrepp

Mohammad Fazlhashemi menar att missuppfattningarna kan få förödande konsekvenser på sikt. Inte minst när de används av makthavare.

– När de här uttalandena finns på hög politisk nivå sipprar det ner till gräsrötterna i samhället och kommer till uttryck i verbala påhopp, fysiska angrepp, stigmatisering och så vidare.

I klippet listar Uppsalaprofessorn tre vanliga fördomar om muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.