Foto: SVT

Experten: Väldigt viktigt reda ut vad som hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att motverka korruption i alla företag. Men för offentligägda verksamheter är det avgörande. Det menar Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM. Se hela intervjun i klippet ovan.

TIPSA OSS: Har du erfarenheter av vänskapskorruption? Eller tips om andra missförhållanden? Hör av dig till vår reporter!

Nu reagerar Institutet mot mutor på SVT Nyheter Uppsalas avslöjande om hur hotelldirektören vid landstingsägda Hotell von Kraemer tog in sin före detta man utan att tjänsten annonserades.

Skandionkliniken

– Det här är en fråga som är väldigt viktig att lyfta och reda ut vad som har hänt. Utifrån förtroendeaspekten så är det alltid mycket allvarligt om man plockar in en person som man har en personlig koppling till, säger Helena Sundén,q

SVT: I inslaget här så hör vi att hotellet hävdar att det inte blev mer än 15 timmars arbete för exmannen. Är det så allvarligt egentligen?

– Det man måste komma ihåg är att när det gäller verksamheter som på något sätt ägs av det offentliga, så är det ju medborgarnas intressen som verksamheten ska företräda. Man har ett högt förtroende att förvalta. Inom rent privata verksamheter så ser det inte riktigt likadant ut, där beror det ju på vad ägarna till verksamheten säger. Men här har man just det här allmänintresset att ta hänsyn till.

LÄS MER: Hotelldirektör på landstingshotell anställde sin exman

SVT: Hur ser det ut med vänskapskorruption i samhället? Kan man se om den ökar eller minskar?

– Jag skulle säga att vänskapskorruption i sig förekommer överallt. Och det kan handla om allt ifrån tjänster och gentjänster, till företräde och gräddfilar till anställda och annat. Men just när det gäller verksamheter som på något sätt är kopplade till det offentliga så ska man vara oerhört försiktig, för i förlängningen handlar det om tilltron till vår demokrati.

SVT: Hur motverkar man bäst vänskapskorruption?

– Genom objektivitet. Genom att man har tydliga regler uppställda, så att folk vet vad man ska förhålla sig till. Men också genom att ha en tydlig dokumentation. Och skulle det vara så att det inte finns någon annan människa att anställa än just den man har en personlig koppling till, så får någon annan fatta det beslutet. Då får man ha så högt i tak på arbetsplatsen att man kan stämma av det på förhand. För bara uppfattningen om att det skulle kunna finnas ett personligt intresse, är ju i sig skada nog.

SVT: Och vad ska man då göra som anställd eller privatperson om man upptäcker att det förekommer vänskapskorruption på sin arbetsplats.

– Det är som är det allra viktigaste medskicket till ledarna ute i organisationerna är att se till att ha så högt i tak att de anställda kan lyfta frågorna. Det här är inte alltid lätta frågor men det gäller verkligen att man har en tydlig kommunikation på arbetsplatsen, att alla typer av signaler ska diskuteras och tas upp, för korruptionens största fiende, det är transparensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet