Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se experten, Tomas Stavbom, illustrera hur mycket dyrare det kommer bli för en genomsnittlig Uppsalafamilj. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Barnfamiljers kostnader väntas öka med 100 000 nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken har nu lämnat besked om höjd styrränta. Samtidigt stiger även priserna på elektricitet, mat och drivmedel vilket pressar situationen för hela samhället.

– Med de här nivåerna kommer det att vara ett antal familjer i Uppsala som kommer ha svårt att ens få ihop det, säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren Uppsala.

Drygt 30 000 kronor dyrare per år – bara för elektricitet.

Så ser delar av prognosen för prisökningarna för kommande vinter och nästkommande år ut i den uträkning som Stockholms Handelskammare har genomfört. Genom beräkningen kan experter skapa sig en uppfattning om hur hårt de höga priserna kan förväntas slå, mot samhället så väl som mot enskilda familjer.

– I Uppsala kommer det att bli tufft att leva, för de här kostnaderna är katastrofalt höga, säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala.

Utgångspunkten: Uppsalafamilj i villa

Uträkningen baseras på genomsnittliga familjer boende i Uppsala med två barn, i en relativt nyinköpt villa. Och trots att prognosen ser dyster ut, stannar det enligt Tomas Stavbom inte där.

– Det här är ett slag mot hela samhället och kan därmed bli ekonomiskt värre än under pandemin, säger han.

I klippet: Se experten illustrera hur mycket dyrare det kommer bli för en genomsnittlig Uppsalafamilj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet