Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Det här betyder supportrarna för en fotbollsklubb. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Experten varnar för Sirius nya läktarkultur – här är fallgroparna

Publicerad

Klackledare, läktarsånger och färgglada tifo. De nya supportergrupperna har förändrat läktarkulturen på Sirius matcher. Men utvecklingen ställer också nya krav på säkerheten.

– Det gäller att både klubb och fans vill kompromissa, säger Anders Almgren, verksamhetsansvarig vid Enable, som arbetar med fotbollsfrågor.

Läktarkulturen på Studenternas genomgår just nu en förvandling. I frontlinjen står de nya supportergrupper Vännerna Uppsala, Upptown Youngsters och Blåsvarta systrar. Tillsammans med traditionella Västra Sidan skapar de en inramning som tidigare inte upplevts på Studenternas.

– Uttrycken på läktaren på Sirius hemmamatcher är på en helt annan nivå än för några år sedan, säger Anders Almgren.

Men publikuppsvinget innebär också att Sirius behöver anpassa sitt säkerhetsarbete kring matcherna.

Andra normer

– Supportermiljön är en subkultur med andra normer än majoritetssamhället. Pyroteknik är det klassiska exemplet. Många på läktarna är positiva till det, men eftersom det är olagligt måste klubben motverka det, säger Anders Almgren.

Riskerar att hamna i konflikt

Intressekonflikterna kan leda till att supportrar och klubb hamnar i konflikt med varandra. Detta har skett i Sirius där tre supportergrupper utlyste en bojkott av hemmamatcherna under sommaren.

– Supportrarna är en viktig intressent som klubben bör föra dialog med. Olagligheter är såklart inte acceptabla, men man måste hitta kompromisser. Detsamma gäller fansen som också måste vara öppna för klubbens krav, säger Anders Almgren.

I klippet: Möt supporterexperten som berättar om utmaningarna för Sirius.

ENABLE SVERIGE

Den ideella föreningen Enable Sverige arbetar med fotbollsfrågor och supporterskap. Med utgångspunkt i forskning och praktiskt arbete vill föreningen skapa en bra relation mellan svensk elitfotboll och dess intressenter. Det vill säga klubbarna, supportrarna och lokalsamhälle. Anders Almgren är verksamhetsansvarig. Han har masterexamen i sociologi och bred erfarenhet av supporterkulturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.