Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man inte avtalet i skrift så kan det vara svårt om man hamnar i en dispyt” – Konsumentverkets rådgivare om vikten att ha ett skriftligt avtal. Foto: SVT

Expertens tips: Så hittar du rätt hantverkare

Publicerad

Svartarbetet inom byggbranschen har fördubblats under de senaste tio åren. Därför kan det vara svårt att hitta rätt företag – Konsumentverkets rådgivare ger dig tipsen för hur du hittar rätt hantverkare.

I klippet: ”Sök på omdömen – risken finns att du anlitar ett företag som inte fungerat tidigare” – Konsumentverkets rådgivare Daniel Bernspångs tips på hur du hittar rätt hantverkare.

Vad betyder olika prisformer?

Ungefärligt pris: När du har ett ungefärligt pris får du en uppskattning om hur mycket arbetet kommer att kosta. Ett ungefärligt pris får överskridas med max 15 procent när du väl får din slutfaktura.

Fast pris: Vid ett avtal om ett fast pris är det priset ni kommit överens om som ska gälla, varken mer eller mindre.

Löpande pris: Då betalar man per timme vad det faktiskt kostar att få arbetet utfört. Där finns det en risk att det kan bli mycket mer än vad man tror från början.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.