Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Neda Ameli hade både en babyshower och gender reveal inför Kians ankomst. I klippet hör du om den uppåtgående trenden. Foto: SVT/Hedda Boger

Explosion av babyshowers: ”Ett roligt sätt att fira”

Publicerad

Mängden babyshowers och gender reveals har ökat kraftigt de senaste åren. Festerna blir större och pyntet mer avancerat.

– Jag älskar att fira och tycker man ska fira det man kan, säger Neda Ameli i Uppsala som haft båda firandena.

Under de senaste åren har babyshowers blivit vanligare och festerna blir allt mer spektakulära, något som flera dekorations- och eventbutiker i Uppsala län har märkt av.

– För fem år sedan fick det en egen vägg i butiken, efter det har det exploderat, säger Henry Brandt, butikschef på Partyland i Gränbystaden.

Det nyaste fenomenet är gender reveals, en fest där det kommande barnets kön avslöjas. I flera butiker i Uppsala säljs dekorationer till tillställningarna. Personalen beskriver hur besökarna köper allt från ballonger till raketer som sedan avfyras innehållande en färg som avslöjar barnets kön.

Blått eller rosa

Pyntet är nästan uteslutet i färgerna blått och rosa. Henry Brandt förklarar att en hel del av dekorationerna köps in från England, där de inte är lika mycket för det neutrala. Detta kan uppfattas stereotypiskt men Neda Ameli menar att färgen inte har så stor betydelse.

– Att vi väljer blått pynt kommer inte påverka vem eller vad han vill vara i framtiden, det kommer han välja helt själv ändå.

Hör Neda Ameli berätta mer i klippet.

Mer om babyshowers

  • Babyshowers kommer ursprungligen från USA.
  • Var från början till för att ”duscha” den blivande mamman i gåvor och tips.
  • 2017 fick pyntet till babyshowers och gender reveals en egen vägg på Partyland i Uppsala.
  • 2019 blev babyshower ett nytt sortiment på Butterick's.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.