Tung och farlig hantering. Personalen på patologen vid Akademiska sjukhuset är inte nöjd med förutsättningarna för formalinhantering. Ämnet räknas som cancerframkallande av Kemikalieinspektionen. Foto: SVT

Formalinlarm på Akademiska – säkerhetsåtgärder dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra år har de 100 anställda på patologen på Akademiska hanterat 140 ton formalin, mestadels för hand. Lika länge har man tryckt på för att få till en säkrare hantering – för ämnet finns med på Kemikalieinspektionens lista över cancerframkallande ämnen.

Avin Monazzami, biomedicinsk analytiker, visar runt på ett av laboratorierna vid patologen som ligger i Rudbeckslaboratoriet i Uppsala. Ett nödvändigt redskap för att kunna hantera organen som kommer hit, för att senare analyseras, är kemikalien formalin. Förutom att det räknas som cancerframkallande kan konserveringsvätskan irritera huden, framkalla sveda i ögonen och vara allergiframkallande. De riskerna plus att vätskan i dag hälls fram och tillbaka i dunkar, har gjort att avdelningen vill ha ett slutet system.

Men trots att planeringen för att bygga in rör, för att kunna tappa och göra sig av med kemikalien på ett smidigt sätt så är det alltjämnt hantering för hand som gäller.

– Här lyfter vi upp det ihopsamlade formalinet och häller ner det i dunkar, och det är klart att det finns en rädsla att få det över sig.

Lång väntan för anställda

Det var när Kemikalieinspektionen för cirka fyra år sedan klassade formalin som ett cancerframkallande ämne som patologen började jobba för att få till en säkrare hantering.

– Vi har svarat med vändade post på de frågor vi fått från Fastighet och service. Vi har varit så behjälpliga vi kunnat, säger Helena Olofsson, sektionschef Klinisk patologi.

Det som önskas är en kran i ett dragskåp där formalinet kan fyllas på, och en vask kopplad till en tank, där formalinet direkt kan hällas ut. Trots flera försök att få i gång projektet är det fortfarande dunk och tratt som gäller – en otymplig och farlig hantering, enligt personalen.

”Inte acceptabelt”

– Det är inte acceptabelt att personalen ska ha det på det här sättet. Det är tunga lyft, och blaskande med en kemikalie som man ska ha stor respekt för, säger Helena Olofsson.

– Jag kan inte förstå att det ska ta så lång tid att få det här åtgärdat. Det är inte värdigt ett universitetssjukhus att ha det på det här sättet.

Fastighet och service hänvisar till ansvariga politiker.

– Därför ska vi bygga om. Till årsskiftet ska det vara klart, säger regionrådet Björn-Owe Björk (KD).

Formalin:

Formalin är en vattenlösning av gasen formaldehyd. Formaldehyd används vid framtagning av olika typer av träskivor. Gasen används också ofta som konserveringsmedel i olika kemiska produkter, exempelvis skärvätskor och vattenbaserad målarfärg. Ämnet förekommer också på patolog- och cytologlaboratorier.

Formalin är starkt slemhinneirriterande och kan framkalla överkänslighetsreaktioner. Sedan 1991 finns det också med på Kemikalieinspektionens lista över cancerframkallande ämnen.

Källor: Arbetsmiljöverket, apoteket.se, vardfokus.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.