UL klarar sig just nu utan att banta ned på antalet bussar. Foto: SVT

Extra pengar till UL: ”Slipper neddragningar”

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken i länet får nya pengar av regeringen.

– Förhoppningsvis slipper vi nu neddragningar och större höjningar av biljettpriserna, säger Johan Örjes (C), regionråd.

Två miljarder extra till landets kollektivtrafik för första halvåret 2021. Det har regeringen nu beslutat om. Tillsammans med de tre extra miljarderna för första halvåret i år ser läget ljusare ut för UL, som enligt prognosen för 2020 riskerar att förlora 360 miljoner kronor på minskad biljettförsäljning i coronapandemins spår.

Det är kombinationen av färre resenärer och att många struntar i att betala när framdörrarna hålls stängda som skapat problem för UL sedan i våras.

Sparpaket på gång

Inför nästa sammanträde hade politikerna förberett ett sparkpaket som bland annat innebar minskad stadsbusstrafik.

– Och som det ser ut nu så slipper vi det, så dagens besked är mycket positivt. Nu saknas bara ett stöd för andra halvåret i år, men vi hoppas att det kommer snart, säger Johan Örjes.

Hur de extra miljarderna kommer att fördelas bland landets regioner är ännu inte klart – varje region får ansöka om pengar utifrån hur stora förluster man gjort hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.