Bilderna är från 2001 då riksdagen beslutade att lägga ner F16 i Uppsala. Foto: Janerik Henriksson/TT

F 16 återetableras i Uppsala – efter sjutton år

Uppdaterad
Publicerad

Om två år återbildas Upplands flygflottilj F16. Det beslutade riksdagen under tisdagen.

– Det är inte bara roligt för oss här ute utan det här är ju bra för Sverige som nation och vår säkerhet. Det finns ett behov av att göra det här. Vi har en osäker omvärld runt omkring oss, säger Robert Nylén, chef för Lufstridsskolan och Uppsala garnison.

Flottiljen igång 2022

Enligt riksdagens beslut ska Upplands flygflottilj utvecklas under åren 2022 till 2025.

– Arbetet börjar redan nu att analysera hur det här ska göras. Min bedömning är att förbandet ska vara upprättat tidigt 2022, säger Robert Nylén.

Hela arbetet med att återupprätta flottiljen ska vara klart 2025. Det innebär bland annat man kommer att behöva mer personal, men det är än så länge oklart hur många och när rekryteringar kommer att genomföras.

LSS delas upp

Efter flottiljens nedläggning 2003 har Ärna varit en aktiv militär flygplats inom Luftstridsskolans verksamhet. Nu kommer Lufstridsskolan delas upp och bilda Upplands flygflottilj F 16 och Luftstridsskolan.

– Vi la ju ner för att omvärldsläget såg annorlunda ut. Efter det har läget runtomkring oss förändrats. Jag är bara glad att vi kan återupprätta Upplands flygflottilj vilket kommer vara fantastiskt bra för Sveriges säkerhet, säger Robert Nylén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.