Få apotek erbjuder plåster för mörkare hudtoner

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de större apotekskedjorna i Uppsala län säljer plåster i någon annan hudtonsfärg än beige.

Flera av de större aktörerna som SVT Nyheter Uppsala har pratat med, efter att P3 Nyheter först tog upp problematiken, säger att de har börjat titta på möjligheten att skaffa det men att de inte tagit tag i saken ännu. En apotekskedja uppger att de tycker att det räcker med de plåster de har.

Men ett apotek har hittat leverantörer och tänker nu se till att skaffa plåster för flera typer av hudtoner.

– Det är klart att vi vill kunna tillhandahålla det. Vi har ju kunder från hela världen, säger apotekschef på Apotek Samariten, Kristina Fritjofsson.

”Konkret exempel på strukturell rasism”

Att de tre största apotekskedjorna i Uppsala län endast har plåster för en slags hudton är problematiskt menar Diskriminieringsbyrån i Uppsala.

– Det blir ett konkret exempel på den strukturella rasismen som finns i samhället och det är ju föreställningen eller idén om att det finns en hudfärg. Den rosa-beiga hudfärgen, säger Kristin Solvik t.f. verksamhetschef vid Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Hur kommer det sig att ni aldrig har tänkt på att det bör finnas plåster för andra hudtoner?

– Jag kan inte se någon bra förklaring, det har liksom inte kommit upp på agendan. Jag kan ärligt erkänna att det inte finns någon tanke bakom, mer än gammal vana, säger Kristina Fritjofsson.

Inte reflekterat

På Apoteket AB kan man inte svara på hur det kommer sig att man inte reflekterat över detta tidigare men hoppas på att kunna sälja det innan årsskiftet.

– Jag tycker att det är lite skämmigt att man inte har tänkt på det. Vi har diskuterat det en längre tid att man borde ha det men inte kommit till skott, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör Apoteket AB.

Men det handlar ju bara om ett litet plåster, gör det verkligen någon skillnad?

Kanske inte som ett enskilt isolerat problem men det måste ju ses i ett större sammanhang. I förlängningen blir det en grogrund för diskriminering och trakasserier i samhället, säger säger Kristin Solvik t.f. verksamhetschef vid Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer