Fadime fick eget rum på sin gamla skola

Uppdaterad
Publicerad

Ett samtals- och stillhetsrum som uppkallats efter Fadime Sahindal invigdes under torsdagen på Gränbyskolan i Uppsala.

För exakt 14 år sedan mördades Fadime Sahindal i Uppsala. Hon sköts ihjäl av sin pappa, som senare dömdes för mordet. I dag, torsdag, invigdes ett officiellt ”Fadimerum” på Gränbyskolan i Uppsala. Det ska fungera som ett samtals- och stillhetsrum.

– Jag tror att man kommer prata om tjejer och kvinnor som har det som Fadime hade, sager Elias Brode som är elev på skolan.

Fadime Sahindal var tidigare elev på skolan och tanken är att hedra hennes minne och lyfta fram hennes kamp för unga kvinnors och flickors rätt att bestämma över sina liv.

– Vi är stolta över att Fadime var elev hos oss och vi vill visa att det hon stred för lever vidare hos oss, sager Anders Danell rektor på Gränbyskolan.

– Det skickar bra signaler till elever som är utsatta. Det har stort symboliskt värde, tror Sara Mohammad, ordförande I föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.