Foto: SVT

Fågelskådare om den ovanliga wilsonbeckasinen i Uppland

Uppdaterad
Publicerad

I morse hördes fågeln wilsonbeckasin i Knypplanskogen utanför Örbyhus och SVT Nyheter var på plats och träffade fågelskådare som vallfärdat dit.

Hundratals personer har under de senaste tre dagarna varit på plats i Knypplanskogen för att få en glimt av fågeln. Det är den första gången som wilsonbeckasinen har påträffats i Sverige.

– När det började gå upp för fågelskådarkollektivet att det kunde vara en wilsonbeckasin så började det att surra igång, säger Jan Wärnbäck, fågelskådare.

Han berättar att det är en art som finns i hela Nordamerika och under vintern flyger den söderut. Men den kan hamna fel under sin färd vilket har hänt i detta fall.

Likheter med enkelbeckasinen

Det finns en annan fågelart som är lik wilsonbeckasinen, men läterna skiljer dem åt.

– Den är lik enkelbeckasinen men lätena är väldigt specifika och man hör verkligen en skillnad på de två arterna, säger Jan Wärnbäck. 

Anita Karlsson är fågelskådare och hon var tidigt på plats under onsdagsmorgonen.

– Det var kul att få se den och det hade jag hoppats på att få göra, säger hon.

Se klippet för att ta del av fågelskådningen i Knypplanskogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer