Fallskärmshoppare allvarligt skadad utanför Tierp

Uppdaterad
Publicerad

En elitutövare har skadats allvarligt vid ett fallskärmshopp utanför Tierp. Ambulans och räddningstjänst var på plats på måndagskvällen.

– Han har landat hårt och får sjukvård på platsen, säger Stefan Malmberg, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Strax före klockan 19 på måndagen kom larmet om att en man skadats under ett fallskärmshopp söder om Tierp, i norra Uppland.

– Det vi vet är att en fallskärmshoppare har landat för hårt och gjort sig illa, säger Stefan Malmberg.

Fallskärmshopparen, som har sin hemort i Gävle, vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Mannen var vid medvetande under hela tiden och skadeläge ska vara stabilt men allvarligt uppger sjukvården.

Tävlar på elitnivå

Den skadade mannen tillhör Stockholm fallskärmklubb och enligt klubbens chefsintruktör, Stefan Burström, var det ett misstag som ledde till olyckan.

– Det är en klubbmedlem som tränar och tävlar på elitnivå i grenen canopy piloting som det handlar om. Han gjorde en missbedömning när han tränade landningsteknik igår. Det går rätt fort i just det momentet när man ska landa och gör man ett misstag där så är det i hög hastighet och det blir allvarligt, säger Burström och förtydligar sedan:

– Han är nog mest besviken på sig själv över det som hände och att han skadade sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.