Fallskärmsolycka i Gryttjom – man i 20-årsåldern allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En olycka inträffade vid 13-tiden vid Stockholms fallskärmsklubb i Gryttjom mellan Uppsala och Tierp. En person i 20-årsåldern har förts i ambulanshelikopter till sjukhus. Skadeläget är allvarligt, enligt Akademiska sjukhuset.

Under onsdagen uppger Akademiska sjukhuset att mannen vårdas på intensivvårdsavdelning och skadeläget bedöms som allvarligt.

Joakim Berlin, riksinstruktör och verksamhetsansvarig för svensk fallskärmshoppning, är på fallskärmsklubben i Gryttjom. Han såg inte själv olyckan men har talat med personer som gjorde det.

– Det har skett en landningsolycka med en fallskärm. Personen blev snabbt omhändertagen av en läkare, som själv hoppar, säger Joakim Berlin.

Vad kan ha orsakat olyckan?

– Troligtvis har han landat med lite för hög fart. Han har missbedömt något i samband med inbromsningen, men vi kan inte veta säkert.

Kommer utredas

Enligt uppgift till SVT ska det ha övats på så kallade högfartslandningar där hopparna kommer i hög hastighet och växlar farten framåt i stället för nedåt, när man närmar sig marken.

Olyckan kommer att utredas och en rapport ska skrivas till Svenska fallskärmsförbundet.

Polisen har varit på plats under dagen och dokumenterat olycksplatsen.

Just nu pågår ett fallskärmsevent vid fallskärmsklubben med deltagare från flera olika länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.