Johanna Tunberg i samspråk med Jennifer Erlandsson från Landsbygdsdröm. Foto: SVT

Familjen räddade ett ödehus – efter sex år kunde de flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt populärare att ta sig an och rädda övergivna hus. Familjen Tunberg i Örsundsbro slog till redan för åtta år sedan. I fyra år bodde familjen i husvagn på somrarna, samtidigt som man renoverade. Idag bor familjen permanent i huset.

– Vi blev förälskade i huset och då bortser man ju från alla fel och brister, eller hur skrattar Johanna Tunberg samtidigt som hon visar upp den mest skadade delen av huset för SVT.

– Det vara en gammal vattenskada och vi fick byta en och en halv meter stockar som var illa åtgångna, säger hon

Bostad i Uppsala län

Uppmärksammas av Landsbygdsdröm

När SVT är på besök har familjen även fått besök av filmteamet som driver sajten Landsbygdsdröm. Det är byggnadsvårdaren Robert Danielsson och journalisten Jennifer Erlandsson som vill få fler att rädda förfallna hus och flytta ut på landsbygden.

– Landsbygden behöver fler som flyttar in för att kunna behålla service som skolor och matbutiker, säger Jennifer Erlansson.

Åtta år av renoveringar

Familjen Tunberg sökte egentligen ett vanligt sommarhus och det var en slump att familjen slog till och köpte huset utanför Örsundsbro 2012.

– Ödehuset hamnade i vår väg via en annons, men det kändes så fint i all sin uselhet. Vi sov på saken en natt, säger Johanna Tunberg.

Nu har det gått åtta år av omfattande renoveringar för att få huset i beboligt skick. Idag bor dom i huset permanent.

– Jag och min man jobbar med saker till vardags där vi inte skapar så mycket med händerna, men vi har båda en uppdämd kreativitet som vi behöver få utlopp för, säger Johanna Tunberg.

I videon får du följa med in i ödehuset i Örsundsbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet