Vräkningsrisk och lånade pengar – här är familjerna som drabbats

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående Maria, tvåbarnsmamman Mouna och en 64-årig kvinna som måste leva på sin sons pengar. SVT har träffat flera Uppsalabor som nekats ekonomiskt bistånd efter kommunens skärpta krav.

De vittnar om en ännu större utsatthet än tidigare.

Maria och hennes åttaåriga dotter har senaste fem åren bott på sju olika adresser. I mars 2020 hade hon inte råd att betala hyra och riskerade att bli vräkt, men nekades ekonomiskt bistånd för att hon inte kunde uppvisa godkänt andrahandskontrakt.

– Jag fick till sist låna pengar från en annan människa, säger hon.

Biståndsexperimentet

Maria, som egentligen heter något annat, menar att det är svårt att hitta ett lagligt boende i Uppsala då hyresvärdar ofta ställer höga krav samtidigt som hyran är hög.

– Vår senaste lägenhet kallade jag ”förrådet”, den var bara 25 kvadratmeter. Vi delade rum, jag sov på soffan och min dotter sov i sängen. Hon var mycket ledsen. Hon frågar varje gång ”mamma, varför måste vi flytta?”. Jag satt i hallen varje kväll och grät. Så bodde vi i åtta månader, berättar hon.

Överklagade – och fick rätt

Maria överklagade kommunens avslag, och i en dom i februari 2021 – ett år efter avslaget – fick hon rätt av kammarrätten. Kommunen har inte överklagat beslutet. Samtidigt betonar Maria att många som hamnat i liknande situationer inte får samma utfall.

– De flesta överklagar inte till domstolar. De sitter nog och gråter och tänker att de inte kan göra någonting. 

Tvingades ”leva på barnens pengar”

SVT träffar även en 64-årig kvinna som uppger att hon har haft svårt att få anställning i Sverige – trots att hon är lärare.

– Jag har inte kunnat få några jobb på grund av språket.

Hon berättar att hon nu måste leva på sina vuxna barns pengar.

– Det är en jättesvår situation, jag gråter hela tiden. Jag känner mig ensam och längtar efter mitt hemland, säger kvinnan som vill vara anonym.

64-åringen och hennes man flydde till Sverige för fem år sedan på grund av oroligheter i hemlandet. I augusti 2020 ansökte paret om ekonomiskt bistånd för boendekostnad, men fick nej på grund av att de inte hade ett godkänt kontrakt från hyresvärden.

I dag har de lyckats få ett seniorboende.

– Om våra barn inte hade kunnat hjälpa oss hade vi behövt knacka dörr hos andra och be om hjälp när kommunen inte hjälpte oss, säger kvinnan.

”Allt går till hyran”

Tvåbarnsmamman Mounas döttrar älskar hästar och drömmer om att börja på ridning, men familjen har inte råd. 

– Allt vi har går till hyran, berättar Mouna, som också nekats bistånd efter kommunens nya regler.

– Det är helt klart fel av kommunen att göra såhär. Om folk inte behövde hjälp så skulle de inte be om det, fortsätter hon.

Har ni gjort allt ni kan för att klara er själva?

– Vi har gjort allt. Min man har pratat med Arbetsförmedlingen och sagt att han vill jobba, men han fick inget. Jag arbetade i ett år och försökte få det förlängt men det fick jag inte.

Detta är ekonomiskt bistånd

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet