Mössorna och halsdukarna skickas till sjukhus i Uppsala och Gävle. Foto: Privat / TT

Fångar stickar mössor till cancersjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på kriminalvårdsanstalten i Gävle spenderar sysselsättningsplikten med att sticka färgglada mössor och halsdukar. Handarbetet har de sedan valt att ge bort till cancersjuka barn på barnonkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Projektet med sysselsättning för de intagna på anstalten i Gävle började redan förra året. Men det var i april som man valde att utvidga projektet och hålla aktiviteter fem dagar i veckan. Till en började fokuserade man på att göra armband men på senare tid har stickning av mössor och halsdukar tagit upp allt mer tid, något som Gefle Dagblad var först att berätta om.

– Vi startade upp sysselsättning för klienterna och egentligen började det förra sommaren med pyssel för att de skulle ha något att göra. De gjorde armband och stickringar, säger Kattis Olsson kriminalvårdare på anstalten i Gävle.

Projektet fortsatte och växte från sysselsättning någon gång i veckan till att vara en fast punkt.

– Just nu är det sju stycken med i gruppen, men det varierar. Killar kommer och går, ibland åker man iväg på behandling och då kan det vara tre-fyra stycken med. Huvudsaken är att de kommer hit och gör något. De går på program halvtid och har inget att göra halvtid och då är det bra om det finns något att pyssla med.

Kattis Olsson är kriminalvårdare på anstalten i Gävle. Hon har sedan tidigare erfarenhet av att arbeta med textil och har därför fått ansvar för projektet. – De tycker det är jättekul och det är kul att se dom växa, att de kan klara av saker, säger hon. Foto: Privat

Skickar till Akademiska sjukhuset

I takt med att projektet har växt har man utvidgad aktiviteterna och den senaste tiden har man fokuserat på att sticka mössor och halsdukar. De färdiga handarbetet har de intagna själva valt att skänka till bland annat Akademiska sjukhusets barnonkologmottagning.

– Jag hade en nära anhörig vars flicka gick bort, sen är det så pass mycket med barn med cancer, det finns alltid någon som känner någon. Grabbarna fick vara med och bestämma och de valde att skicka till Uppsala och Akademiska sjukhuset eftersom de ofta tar emot sjuka från Gävle sjukhus.

”Payback till samhället”

Kattis Olsson berättar att arbetet med stickningen och pysslet inte bara handlar om sysselsättning. Enligt henne är det ett sätt för en del intagna att visa att de också är människor.

– Det blir oftast en skev bild av vilka som sitter på en anstalt, det är människor det här också och de ville visa allmänheten. Några har sagt att det är som en payback till samhället, att man genom det här vill gottgöra till samhället, säger Kattis Olsson.

Första lådan skickad

Den här veckan gick den första lådan iväg till Akademiska sjukhuset och förutom mössorna har de intagna på anstalten även skickat med handskrivna lappar med meddelanden och budskap.

– Nu är första lådan skickad  till Akademiska och nästa vecka kommer vi skicka en stor låda till Gävle Sjukhus.

Hur har responsen sett ut?

– De har varit jätteglada och väldigt tacksamma.

De intagna bestämde sig även för att skicka med en tankelåda tillsammans med handarbetet. – Ett barn ska kunna få en tanke för att kunna kämpa. Uppmuntrande ord och en del har skrivit hela verser, berättar Kattis Olsson. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.