En man döms till två års fängelse för att ha våldtagit en kvinna på upptåget. Foto: SVT

Fängelse för våldtäkt på Upptåget

Publicerad

Den man som greps efter larm om övergrepp på ett tåg – fälldes för våldtäkt av Uppsala tingsrätt.

Det beslutade rätten när rättegången avslutades på onsdagen.

Det var tidigt på morgonen den 29 augusti i år som polisen larmades av en medpassagerare om att en kvinna verkade ha svåra problem med en man på ett tåg på väg norrut från Uppsala.

Polisen gensköt tåget i Tierp och mannen greps. Den utsatta kvinnan och mannen kände inte varandra sedan tidigare. Mannen, som är i 20-årsåldern, åtalades efter utredning.

Får ”straffrabatt”

Bland bevisningen som åklagaren lade fram under rättegången fanns en övervakningsfilm från tåget där delar av det som ska ha skett syns.

Han döms av Uppsala tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt, försök till våldtäkt och sexuellt ofredande. Han ska betala 155 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan. Straffvärdet för gärningarna var tre år enligt rätten, men han får sänkt straff eftersom han var under 20 år när gärningen begicks.

Åklagaren hade yrkat på utvisning – men rätten avslår den begäran med hänvisning till bland annat mannens låga ålder och att han riskerar tortyr i landet där han har sitt ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.