Tio fårtackor och deras ungar släpptes på bete i slottsbacken. Foto: svt

Fåren på plats vid Uppsala slott

Uppdaterad
Publicerad

Tio fårtackor med lamm ska beta vid Uppsala slott under sommaren för att röja sly. På onsdagen var det dags för fårsläpp.

Att röja sly för hand i de branta backarna som omger Uppsala slott är ingen lätt uppgift. Därför hyr kommunen in får som ska få göra arbetet istället. Hagen sträcker sig från Kung Jans väg ner mot Nedre Slottsgatan och bort mot Carolinabacken och området skyddas av ett stängsel.

– Sedan fåren försvann från backen för några år sedan så har backen växt igen. Nu kommer de tillbaka och vi kommer att få den där öppna och fina slottsbacken. Kulturhistorien kommer fram och vi får in ett helt annat ljus, säger Anna Sääf, projektledare.

Djur i stadsmiljö

Allmänheten kan ta sig in till fåren via så kallade jägarövergångar. Det finns också planer på att komplettera övergångarna med ett par grindar. Och Fåren, de blir grannar med landshövdingen själv.

– Det känns jätteskönt att äntligen få några grannar som kan föra lite liv. De är sällskapliga och vänliga, säger Peter Egardt, landshövdning i Uppland.

Han hyllar initiativet och tror att det kommer att förgylla mångas tillvaro.

– Det är ett miljö- och arbetsmiljövänligt sätt att sköta backarna kring slottet och sen så är det ju trevligt. Det här kan bli en turistattraktion i sig, säger han.

Kritik och rädsla

Några kritiska röster har dock höjts bland allmänheten angående fårens säkerhet. Men projekledare Anna Sääf vill lugna alla oroliga Uppsalabor.

– Djuren kommer att ha daglig tillsyn här där vi ser till att de mår både psykiskt och fysiskt bra. På nätterna kommer vi också att ha en vakt som ronderar i området, säger hon.

Fåren blir kvar på bete runt slottet hela sommaren, och får sedan också tillbaka hem till Stockholm där de vanligtvis hör hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.