Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Färgglad konst lyser upp grå tunnel

Publicerad

Tusentals skolbarns animationer från hela Uppland har inspirerat konstnären Erik Hedman. De färgglada bilderna pryder från och med onsdagen en gångtunnel i centrala Uppsala.

Detaljrikedom och glada färger är något som kännetecknar Erik Hedmans tecknade bilder. Sju stora affischer sattes under onsdagen upp i den ena gångtunneln under järnvägen på Vaksalagatan.

– Den här tunneln har känts väldigt mörk. Jag gick förbi här och såg att det behövs nåt färgglatt. Jag frågade kommunen och de var med på det, säger Erik Hedman.

”Tjuvat bilder från barnen”

Konsten är temporär i väntan på en större ombyggnad av viadukten. Kulturförvaltningens enhet för barn och unga tar tillfället i akt att synliggöra en del av det kulturutbud som erbjuds kommunens yngre invånare.

Bilderna i viadukten är inspirerade av tecknad film som tusentals skolbarn gjort runtom i Uppland under de senaste tre åren.

– Det är jag som har tecknat det och så har jag tjuvat bilder från barnen. Jag har stoppat in deras figurer från filmer i teckningarna, säger Erik Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.