Foto: Magnus Hellström

Färgsprakande snackis i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

En vacker Mandarinand skiljer ut sig bland de andra fåglarna i Enköpingsån.

En färgsprakande Mandarinand drar till sig Enköpingsborna uppmärksamhet. Mandarinanden håller till i Enköpingsån och det är nu när våren nalkas som den är som allra vackrast.

– Den är ju väldigt vacker och särskilt nu i häckningsdräkt, säger Inger Strid-Andersson från Upplands Ornitologiska Förening.

Mandarinanden kommer ursprungligen från Östra Asien, men har planterats in i parker runt om i Europa för sin skönhets skull säger Inger Strid-Andersson som tror att det rör sig om en rymling.

– Men från vilken park den rymt vet vi inte, säger Inger Strid-Andersson.

Passa på! – två hanar kvar

Mandarinänderna har funnits i Enköping i ett par år. Dom har häckat och fått ungar tidigare, men nu tycks det bara finnas två hanar kvar. Så frågan är hur det blir med återväxten framöver.

– Det lär väl inte bli någon häckning i år. De häckar ju inte med någon annan art, men den kanske drar någon annanstans. Jag vet att det finns häckande mandarinänder i Skåne till exempel, säger Inger Strid-Andersson.

Mandarinanden är en art i fågelfamiljen Anatidae, underfamiljen simänder.Den blir 41–49 cm lång.

Hanen är färgrik med flerfärgad hängande nacktofs, orange ”skägg” och ett par orange ”ving­segel”, som utgörs av de innersta armpennorna, vilka är förlängda och har kraftigt breddat fan.

Honan är, liksom hanen utanför häckningstid, gråbrunspräcklig med vit ögonring.

Arten häckar ursprungligt i östra Asien men har införts som prydnadsfågel i många länder och häckar i bl.a. Storbritannien.

Mandarinand har unik kromo­som­uppsättning och kan därför inte korsa sig med andra änder.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer