Karl-Bertil Jonssons julafton sätts upp som familjeföreställning på Uppsala stadsteater med premiär i mitten av december 2018. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Färgstark Karl-Bertil på Uppsala stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska julsagan Karl-Bertil Jonsson julafton har premiär i mitten av december på Uppsala stadsteater. Och veckan innan repas det för fullt på stora scenen.

Karl-Bertil Jonssons julafton, med rikemanssonen som drömmer om att ta från de rika och ge åt de fattiga, visades för första gången 1975 på Sveriges television. Sedan dess har den blivit ett återkommande inslag på julafton. I fjol sågs den av 1,1 miljoner människor.

Även på Uppsala stadsteater ges en känsla av tecknad serie tack vare kostymer gjorda av gummimaterialet neopren, en sagoboksaktig dekor, kraftig sminkning och komiska ljudeffekter. Man kan ana drag av Per Åhlins klassiska teckningar från filmen.

Karl-Bertil är vegetarian

Titelrollen spelas av Jesper Feldt som själv tycker att Karl-Bertil är viktigare än Kalle anka på julafton.

– Det var lite klurigt i början, men nu känner jag att jag börjar hitta något annat samtidigt som jag kan ta hjälp av filmen och ta det som jag tycker är kul med Karl-Bertil, säger han.

Regissör Jonas Österberg Nilsson tycker att det är roligt att få skapa en levande tecknad film på scenen. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

När regissören Jonas Österberg Nilsson tar sig an denna klassiska saga finns Tage Danielssons vassa manus kvar, men det blandas med nya repliker. Och Karl-Bertil är vegetarian.

Klassiska repliker finns kvar

Pappa Tycho spelas av Göran Engman som kommer att leverera även de klassiska replikerna såsom ”jag har närt en kommunist vid min barm.”

Karl-Bertils ”ömma moder” spelas av Lolo Elwin som här har en mer framträdande roll än i sagan.

– Hon kanske inte bara är öm i den här versionen, säger hon.

Lillasystern spelas av Jennifer Amaka Pettersson och berättar gör David Rangborg.

Hör regissören berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.