Färre ungdomar ska hoppa av gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län är med och delar på 63 miljoner kronor från EU för att få fler ungdomar att stanna kvar i gymnasieutbildningar och jobb. Och i Håbo kommun är man i full gång med ett lokalt projekt för pengarna.

Projektet #Jagmed är ett EU-finansierat projekt som Uppsala län tillsammans med fyra andra regioner deltar i. 63 miljoner kronor från Europeiska socialfonden och ytterligare medel från varje region gör att runt 90 miljoner kronor ska få fler unga att stanna vid sina gymnasieutbildningar eller komma in på arbetsmarknaden.

I Håbo kommun drivs ett av delprojekten för cirka en miljon kronor. Här finns cirka 800 gymnasielever men fler än hälften av dem går gymnasiet någon annanstans. Bland annat i Enköping, Uppsala och Stockholm.

– Jag hoppade av förra året, när jag gick på Upplands-Bros gymnasium i Kungsängen. Jag orkade inte med resvägen och så trivdes jag inte i miljön i skolan. Så nu har jag börjat om ettan igen, säger Alexander Hillborg som går på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.

”Långa resvägar”

På Fridegårdsgymnasiet är avhoppen få men det är också få av Bålstas ungdomar som går här.

– Det är ganska jobbigt att åka från Bålsta till exempelvis Stockholm. Jag bodde i Bro och gick här, och det tyckte jag var jobbigt. Jag behövde gå upp en timme tidigare för att komma till skolan. Tycker man det är jobbigt med långa resvägar är det ju bättre att man byter skola istället för att hoppa av, men det är nog många som tänker att ”då hoppar jag av”, säger Amanda Hallstensson.

– Om jag hör någon som funderar på att hoppa av så försöker jag puscha dem och få dem att inte hoppa av. Jag säger ”Ta de här åren, kämpa, gör ditt yttersta ” och jag har faktiskt fått två personer att inte hoppa av, och även en person att börja skolan igen. Det finns ju ingen bättre känsla än att få dem att kämpa de här åren och sedan se dem lyckas, säger Christopher Taris.

Ska kartlägga varför ungdomarna hoppar av

Projektet i Håbo kommun är igång men man är fortfarande i en analysfas. Anna Erlingsson är nyanställd ungdomscoach i projektet och hennes uppgift nu är att kartlägga varför ungdomarna hoppar av och hur man kan motivera fler att stanna i gymnasiet.

– Kanske kan en kombination av att studera och att få praktisera på olika yrken kan få elever att fortsätta studera. Det är ju lätt att man går i skolan länge och inte vet hur det fungerar ute i verkligheten, säger Anna Erlingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.