Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tidigare har man ju haft flera personer i samma cell”. Hör Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen, om hur valborg har blivit lugnare, och se bilder från Uppsalapolisens extrainsatta fylleceller. Foto: Anton Ånell/SVT

Färre i fyllecell: Polisen redo för ”lugnare” valborgsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 40–50 personer i fyllecell. Det är vad polisen räknar med på sista april i år. Betydligt fler omhändertaganden än en vanlig helg, men också en stor minskning jämfört med tidigare valborgsfiranden.

– Innan pandemin var det långt över 100 personer som omhändertogs för berusning på en valborgsmässoafton, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för polisens region Mitt.

Ofta talas det om att ”LOB:a” personer som hamnar i fyllecell. Det handlar om lagen om omhändertagande av berusade personer, förkortat LOB.

Studentliv i Uppsala

Minskat drickande

Magnus Jansson Klarin menar att minskat drickande är en tydlig beteendeförändring bland studenter. Själv tycker han att det är glädjande.

– Jag vet ju hur kul det är att fira valborg själv, så jag hoppas bara att man dricker måttligt. Det är inte så roligt att sitta inlåst, säger Magnus Jansson Klarin.

Extrainsatta fylleceller

Under valborg kommer polisen att använda extrainsatta fylleceller som finns redo för användning vid stora evenemang i staden.

Hör om hur valborg har blivit lugnare och titta in i en av de extrainsatta fyllecellerna i Boländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet