Sex JAS Gripen utgår från Uppsala. Foto: Louise Levin, Försvarsmakten.

Försvaret: ”Färre klagar över stridsövningar”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj genomförs en stor flygvapenövning i Uppsala. Tillsammans med stöd från den finska militären kommer man öva på luftstrider och försvar av svenskt territorium. Och enligt Försvaret så har folks inställning till allt övande förändrats.

– Vi har märkt av en markant skillnad i allmänhetens respons på vår verksamhet. Även om vi bullrar nattetid så är det en betydligt större acceptans. Jag tror att folk verkar ha förstått att det är en förändrad världsbild i dag och för att vi ska kunna utveckla vår försvarsförmåga så accepterar man att det kan störa ens närmiljö, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan.

Återkommande övningar

De flygningar som sker över Uppsala är en del av en större återkommande övningsserie som flygvapnet hållit sedan 2010. Främst sker övningarna över Östersjön, med start från baser i mellersta och sydöstra delarna av Sverige.

Under övningen, som pågår 25-30 maj kommer ett tio-tal flygfarkoster utgå från Uppsala. Finska försvaret deltar med en stridsflygsdivision på sex F18-plan och två helikoptrar, och från Sveriges håll kommer sex JAS Gripen och två helikoptrar.

Samarbete mellan grannländer

– Det här är ett sätt för oss att utveckla samarbetet med våra grannländer. Nytt för i år är att en division med Gripen kommer utgå från en flygbas i Estland och spela angripare, som ett sätt att få bättre realism, säger Mats Gyllander.

Men kommer Uppsalaborna märka av allt övande då?

– Definitivt! Vi startar kl. 12 på dagen och det kommer bara öka på efter det med flygningar dygnet runt. Vi kommer informera 4200 hushåll som bor i områdena runt flygbasen, men de som bott där ett tag kommer nog känna igen sig när lappen trillar ner i brevlådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.