”Det var skönt att inte veta vad som väntade”, säger sjuksköterskan Sofia Lindström när SVT Nyheter visar hennes egna videodagbok från våren 2020. Foto: Sofia Lindström/Christopher Gimling Shaftoe, SVT.

Färre patienter men massiv belastning på intensivvården under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på landets intensivvårdskliniker var enormt under pandemiåret 2020. Framför allt på grund av att långt fler patienter intensivvårdades under en längre tid. Det visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret som SVT Nyheter tagit del av.

Under våren följde SVT Nyheter intensivvårdssjuksköterskan Sofia Lindströms arbete med covidpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon minns tillbaka på en tid som präglades av brist på utrustning och läkemedel, men också av en kämpaglöd.

Coronapandemin

– Vi var inte så trötta än. Nu är vi tröttare, men samtidigt känner vi oss tryggare med sjukdomen, vi vet hur vi ska vårda. Och vi har inte brist på utrustning och läkemedel. Det är en stabilare värld runt omkring, på ett sätt, säger Sofia Lindström som också är ordförande för Vårdförbundet Uppsala.

Nära 80 procent fler intensivvårdades

De siffror som SVT Nyheter tagit del av visar att det var 77 procent fler som intensivvårdades i mer än tio dagar 2020 än året innan.

Och det är just de långa vårdtiderna som ökat belastningen på intensivvården. Antalet vårdtimmar steg med drygt en fjärdedel under 2020, jämfört med 2019. Samtidigt sjönk antalet patienter som intensivvårdades 2020 jämfört med året innan.  

Sofia Lindström är inte överraskad över siffrorna.

– Hos oss hade vi ju bara covidpatienter. Alla hade samma diagnos, vilket var en väldigt stor skillnad från hur det är i vanliga fall.

Rekordfå tumörpatienter på iva

Statistiken visar också att patienter med andra diagnoser än covid-19 minskat på intensivvården. Det gäller inte minst cancerpatienter.

Rekordfå patienter intensivvårdades för diagnosen ”tumörer” under 8 av årets 12 månader. Och under helåret 2020 sjönk antalet vårdtillfällen för cancerpatienter med närmare 11 procent.

Det minskade antalet cancerpatienter inom intensivvården är en av flera indikationer på hur den svenska cancervården generellt påverkats av pandemin, något som nyligen uppmärksammats i en rapport från landets regionala cancercentrum.

Johan Ahlgren, onkolog och verksamhetschef på Regionalt cancercentrum Mellansverige. Foto: SVT.

Onkolog: Smittorisk bidragande orsak

Enligt Johan Ahlgren, onkolog och verksamhetschef på Regionalt cancercentrum Mellansverige, har ett stort problem varit att människor helt enkelt inte vågat söka sig till sjukvården med sina symptom, då man varit rädd för att bli smittad, inte minst om man tillhör en riskgrupp.

– Är du 73 år, har diabetes och kanske haft en hjärtinfarkt, då är det inte så konstigt att man skjuter på det, säger Ahlgren.

En annan anledning enligt Ahlgren är att många regioner drog ner på – eller till och med stängde ner – sin screening under 2020.

Även antalet patienter som vårdades för diagnosen ”skador” sjönk rejält och var rekordlåg 11 av 12 månader 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet