• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ljungby i Ljungby kommun, Kronobergs län.Det brinner på Lagavallen med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2019 rapporterades 34 skjutningar i Uppsala. Foto: SVT

Färre skjutningar i Uppsala – men kan blossa upp snabbt

Publicerad

I fjol drabbades Uppsala av nästan tre skjutningar varje månad – i år är siffran drygt en. Även om polisen är nöjd med sitt arbete andas man inte ut.

– Det är som att gå på nattgammal is, säger Jonas Eronen, vid Uppsalapolisen. 

Uppsalapolisens underrättelsetjänst noterade förra året 34 skjutningar, eller ”skjutvapenvåld” som det heter internt, vilket placerade kommunen bland de värst drabbade i landet.

Hittills i år har skjutningarna minskat till 13 stycken.

– Vi har arbetat oerhört intensivt och tagit flera fina beslag i form av skjutvapen och det stör de kriminellas verksamhet, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Handgranat mot polishuset

Under våren sattes operation Rimfrost, med särskilt fokus på just vapen inom den grovt kriminella miljön, in i Uppsala.

– Men vi har faktiskt arbetat mot det här ända sedan 2017 när någon kastade en handgranat som exploderade vid polishuset, säger Jonas Eronen.

”Tillbaka till ruta ett”

Även om det nu är lugnare vad gäller skjutningar vågar inte polisen släppa på garden.

– Det kan smälla när som helst och vi tar inget för givet, så vi fortsätter att arbeta intesvivt. Det är oerhört lätt att halka tillbaka till ruta ett.

I klippet nedan kan du se var det sköts under förra året. Enligt underrättelsetjänsten inträffade ytterligare fem skjutningar än dem i videon.

2020, tilll och med 8 december: 13 (36 i region Mitt)

2019: 34 (55)

2018: 23 (31)

Källa: Underrättelsetjänsten Polisen Uppsala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer