Fredrik Settergren i Region Uppsala planerar för lokal provtagning i Gottsunda. Foto: SVT

Gottsunda har fler smittade – men färre testar sig

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tre månader sedan började Region Uppsala lägga pussel. Man upptäckte att invånare i stadsdelen Gottsunda testar sig mindre men samtidigt är oftare smittade av covid-19 än i övriga delar av staden.

Regionen jämförde i vilket postnummerområde personer som testade sig bodde med postnummerområdet för patienter som vårdades på sjukhus.

Då såg man att boende i Gottsunda var överrepresenterade bland patienterna som vårdades för covid-19, i förhållande till de som testade sig.

Coronaviruset i Uppsala

Provtagning på plats

Nu vill man underlätta för fler Gottsundabor att enkelt testa sig och planerar för att snabbt få igång provtagning i på plats.

– Vi behöver nå ut på ett mycket bättre sätt även till invånarna i den här delen av stan, säger Fredrik Settergren, chef för Nära vård och hälsa inom regionen.

I klippet berättar Fredrik Settergren mer om när – och var – Gottsundaborna kommer kunna testa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet