Uppsala kommun vill lova alla barnskötare och undersköterskor fast jobb. Foto: TT

Fast jobb till alla undersköterskor och barnskötare

Alla som utbildar sig till undersköterskor och barnskötare ska få fast jobb. Det är ett löfte som Uppsala kommun tänker införa.

Kommunen tar till ett nytt grepp för att locka fler att utbilda sig till undersköterskor och barnskötare: att utlova en fast heltidsanställning inom kommunen.

– Uppsala växer ju väldigt kraftigt, vi får både fler barn och fler äldre samtidigt som vi står inför stora pensionsavgångar, och vi behöver säkra att vi ha kompetent personal som vill arbeta inom välfärden. Det här är en viktig signal till dem som väljer utbildning, att det här är viktiga utbildningar att söka till, att jobba inom välfärden är framtidsyrken, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jobblöftet är tänkt att gälla de undersköterskor och barnskötare som har avslutat sin utbildning efter 1 juni 2018 och är utexaminerade från gymnasieskolor i Uppsala kommun eller vuxenutbildningar som kommunen har avtal med.

Även rätt till sommarjobb

Utöver löftet om fast heltidsjobb efter examen ska man även ha rätt till sommarvikariat under utbildningstiden.

Kommunen betonar dock att det alltid ställs krav på medarbetarens personliga lämplighet, och att det i vissa fall kan vara aktuellt med provanställning. Man trycker också på att den här anställningsgarantin inte ska innebära någon försämring för de som redan är anställda eller har företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd.

Den 20 september ska kommunstyrelsen ta beslut om förslaget om anställningsgarantin.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer