Socialchefen på Uppsala stadsmission, Johanna Rudmark Hagström, pratar om fattigdom inför internationella fattigdomsdagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Socialchefen Johanna Rudmark Hagström berättar hur stadsmissionen ser på fattigdomen i Uppsala Foto: Elsa Sandin/SVT

Ökad fattigdom i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en av tio personer i Uppsala lever i ekonomisk utsatthet. Många av dessa är personer som arbetat hela livet, men som nu inte klarar de ökade levnadskostnaderna.

– Vi försöker lindra de akuta behoven, såsom mat, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission.

– Det kommer allt fler människor till oss som söker hjälp av olika slag, säger Johanna Rudmark Hagström.

Låg inkomststandard, matfattigdom och hemlöshet är några saker som Stadsmissionen ser en ökning av. Män är fortfarande i majoritet bland de personer som är i hemlöshet om man ser till hela landet – 62 procent.

Behövs uppdaterad statistik

Enligt den senaste nationella kartläggningen gjord av Socialstyrelsen från 2017 levde cirka 1 100 personer i hemlöshet i Uppsala län – cirka 30 personer per 10 000 invånare. Mätningen är sex år gammal, och Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag på nytt av regeringen att kartlägga hur många som lever i hemlöshet i Sverige.

– Vi behöver bättre statistik och bättre kartläggning på hur läget ser ut i Sverige, säger Johanna Rudmark Hagström.

Nytt regeringsförslag

I juli 2022 presenterade regeringen en ny strategi för att motverka hemlöshet under åren 2022 till 2026. Målet är bland annat att ingen ska bo eller leva på gatan.

– Kan vi häva fattigdomen krymper också klyftorna mellan rika och fattiga i Sverige. Klyftorna minskar tillit och hälsa hos invånarna – något som vi ser sker idag, en farlig samhällsutveckling, säger Marika Hjelm Siegwald, senior strateg på Sveriges stadsmissioner.

socialstyrelsens kartläggning 2017

Antal personer i hemlöshet per 10 000 invånare:

Västmanland 43,8

Västernorrland 43,2

Östergötland 42,5

Gävleborg 42,2

Västra Götaland 39,8

Stockholm 31,9

Uppsala 30,4

Södermanland 28,6

Jönköping 26,0

Värmland 24,4

Dalarna 24,0

Kronoberg 23,5

Västerbotten 22,0

Norrbotten 20,3

Örebro 20,2

Kalmar 20,1

Halland 19,8

Jämtland 11,4

Blekinge 7,8

Gotland 2,4

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.