Foto: Danijel Ivic

Felräknade röster i Heby kommun – påverkar flera partiers resultat

Uppdaterad
Publicerad

Valnattens resultat har nu kontrollräknats av Länsstyrelsen, och i Heby kommun var det ett valdistrikt där resultaten skiljde sig rejält.

I valdistriktet ”Västerlövsta Västra – Enåker” i Heby kommun var det stora skillnader mellan valnattens resultat och det resultat som framkommer av Länsstyrelsens kontrollräkning. De partier som påverkades mest av detta var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, något som DN var först med att rapportera om.

”Svårt att förstå att det hade hänt”

Vänsterpartiet, som under valnatten fick 152 röster i valdistriktet, fick nu 92 röster. Detta innebär en minskning på 39 procent. Socialdemokraterna ökade istället, från 422 röster till 481 röster.

– Jag hade lite svårt att förstå att det hade hänt när jag fick höra om det, säger Rickert Olsson (M), som är ordförande för valnämnden i Heby kommun.

Hur kunde det bli så varierande resultat?

– Så som jag har förstått det så hade man blandat ihop valsedlarna när man räknade dem. Och det beror på den mänskliga faktorn, man hade jobbat länge och det var sent, trötthet var nog en faktor. Ibland så blir det tokigt, men man får också komma ihåg att det rör sig om de preliminära resultaten, det är Länsstyrelsen som gör den slutgiltiga räkningen, säger Rickert Olsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.