Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningstjänsten berätta om bränderna i Gränby under tisdagseftermiddagen. Foto: Alberto Lozano/SVT

Flera bränder samtidigt i bostadsområde i Uppsala – polisen misstänker brott

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har flera bränder pågått i Gränby i Uppsala, bland annat i en lägenhet. Vid 19-tiden har ingen ännu frihetsberövats.

– Det började brinna på väldigt många platser samtidigt så vi misstänker att det rör sig om anlagda bränder från en och samma person, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisens Region mitt.

Strax innan 12-tiden inkom larm till polisen om en brand i Gränbyområdet. På kort tid kom sedan flera larm om bränder i både en lägenhet och fem olika soprum. Ingen person har påträffats skadad. Polisen har varit på plats och flera styrkor från räddningstjänsten har arbetat med eftersläckningsarbetet.

– Vi är på plats för att se vad som händer och försöka hitta en gärningsperson, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisens Region mitt.

Släckningsarbetet avslutat

Under eftermiddagen har samtliga bränder har kunnat släckas, och räddningstjänsten har lämnat platserna.

– Branden i lägenheten vet vi inte hur den startade men det rör sig om del av lägenhet, som nu är under kontroll, säger Göran Norman, ledningsoperatör region mitt.

Avspärrningarna kring soprummen är hävda, medan avspärrningen kring lägenheten är kvar. Tekniker jobbar fortfarande kring lägenheten och arbetet löper vidare med informationsinhämtning för att skapa en klarare lägesbild över situationen.

Strax efter klockan 19 har ännu ingen frihetsberövats i ärendet. Man har upprättat en anmälan om grov mordbrand gällande branden i lägenheten, och fyra fall av skadegörelse genom brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.