De vill att deras erfarenheter ska hjälpa andra ungdomar. I klippet hör du en av eleverna bakom företaget berätta vad som blev vändpunkten för honom. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Så blev tuffa livserfarenheter ungdomarnas affärsidé

Publicerad

Avhopp från skolan, psykisk ohälsa, kriminalitet och missbruk. Fem elever från Uppsala har startat eget företag som ska hjälpa andra ungdomar som delar liknande erfarenheter kring socialt utanförskap.

Under hösten startade fem elever från Ellen Fries gymnasium ett eget företag som går ut på att ge allmänheten en inblick för hur det är att vara ungdom i ett socialt utanförskap.

– Vi vill nå ut till så många ungdomar som möjligt och få in dem i samhället. Och även nå ut till vuxna som kommer i kontakt med ungdomar som lever i utanförskap, säger Nouraldin Rashwan som arbetar med förtaget.

”Finns en bättre väg”

Det som eleverna har gemensamt är att de alla bär på livserfarenheter där de hamnat i utanförskap. Allt ifrån kriminalitet och missbruk till avbruten skolgång och psykisk ohälsa.

– När jag började med Inblick har jag kunnat dela med mig av mina historier och fått så mycket kärlek tillbaka. Då har jag insett att det finns en annan bättre väg, säger Nouraldin Rashwan.

I klippet berättar en av eleverna om vad som blev vändpunkten för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.