I dag sker ett rekordsent utspring för Uppsalas gymnasieelever. Foto: Jessica Gow/TT

Festen sköts upp – nu genomförs studentutspringet rekordsent

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin sköt de kommunala gymnasieskolorna upp det traditionsenliga utspringet under studentfirandet. Förhoppningen var att pandemin skulle lagt sig under sensommaren i augusti men i dag genomförs ändå utspringet – med en rad restriktioner.

Utspringet för de kommunala gymnasiernas avgångselever kommer att se olika ut från skola till skola. Vid Uppsala slott kommer Lundellska skolan att ha sin ceremoni.

– Det har varit tufft att planera det här då det ligger vid den vanliga terminsstarten, som inte inte heller är som den brukar vara, säger Lundellska skolans rektor Stefan Nyhem.

Lundellska skolan har valt att ha sitt traditionsenliga utspring på slottet men två av de kommunala gymnasierna, Jälla- och Linnégymnasiet har efter lågt intresse från eleverna valt att inte anordna något utspring.

– Vi hade 130 elever som gick ut, 32 av dessa ville komma på utspringet. Att då få en festlig stämning kändes svårt att få till. Då blir det inte bra för eleverna, det blir mer tråkigt och ödsligt, säger Jällagymnasiets rektor Tommy Persson.

– Avslutningsaktiviteterna vi hade under våren istället gjorde nog många kände att det var en del av avslutningsceremonin.

Resten av Uppsalas kommunala gymnasier har utspring och i klippet ovan ser du rektor Stefan Nyhem berätta om vilka förhållningsregler som gäller under utspringet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.