Festival för vetgiriga

Uppdaterad
Publicerad

Bilar som körs på bakteriepruttar och bananskal, ja det är något man kan se på årets vetenskapsfestival SciFest på Fyrishov i Uppsala.

SciFest har gått från att vara en festival enbart för teknik och vetenskap till att inkludera hela universitetet.

– På SciFest hittar du genusforskare och arkeologer, farmaceuter och teknikforskare, under ett och samma tak. Det är en väldigt stor bredd, det finns nånting för alla. Det räcker med att du är nyfiken och vetgirig. Vill du vidga dina vyer, lära dig något nytt eller bara ha kul är det här en möjlighet att få göra det på ett spännande sätt, säger Anneli Björkman som är informatör vid Uppsala universitet.

Batysfären förenar konst med forskning kring hur bebisar uppfattar sin värld. Foto: Uppsala universitet

”Obehagliga överraskningar”

Under torsdagen och fredagen har festivalen haft öppet för skolklasser, men under lördagen är allmänheten välkommen. Besökarna kan prova på en rad olika saker, som att löda kretsar, bygga solceller och sätta ihop molekyler till läkemedel.

– Gillar du att baka och alltid har undrat vad som gör att brödet jäser och blir fluffigt kan du gå till en monter om mikroorganismerna i köket. Bered dig på lite obehagliga överraskningar, säger Anneli Björkman och skrattar efter att själv ha tittat på ostkvalster som rör sig på en ost som är populär att äta i Frankrike.

Den som gillar robotar har goda chanser att se flera sådana.

Den sociala roboten Jona ser fram emot att träffa alla besökare. Foto: Uppsala universitet

– Jag hoppas att jag får träffa många barn och deras föräldrar på SciFest och höra vad de tycker om mig. Men jag kommer inte att vara den enda roboten på plats, så det ska också bli intressant att se vad de andra robotarna gör, säger den sociala roboten Jona.

Spektakulär lasershow

Festivalen arrangeras för sjätte året i rad. I fjol lockade den närmare 9.000 besökare.

– Vi tror att det blir minst lika många i år, säger Anneli Björkman.

Det är inte bara universitetet som ställer ut utan även exempelvis skolor, museer och företag.

– Nåt som är väldigt spektakulärt som alla barn gallskrek kring är fysik- och lasershowen som hålls av Lunds universitet. Först och främst innehåller den många bra fysikexperiment. Men vi rekommenderar att man ska vara över elva år på grund av alla häftiga ljud- och ljuseffekter, menar Anneli Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.