Enligt kvinnan sades hon upp på grund av att hon var gravid. Foto: TT

Fick sparken när hon blev gravid – DO-anmäler arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad

Först ska chefen ha sagt att han skulle stå bakom kvinnan om hon valde abort. Han ska ha suckat när hon berättade att hon skulle behålla barnet, och till sist ska han ha sparkat henne. Nu anmäler kvinnan sin före detta chef till Diskrimineringsombudsmannen.

Kvinnan, som är från Sigtuna kommun, hade varit provanställd på företaget i ett par månader när hon berättade för sin chef om graviditeten. Enligt anmälan ska han då ha sagt att han stod bakom henne om hon skulle välja att göra abort.

Chefen: ”Inte nöjd med dig”

Men kvinnan valde att behålla barnet, ett beslut som inte ska ha mottagits väl av chefen:

”Någon vecka gick och jag berättade för honom att jag tänker behålla barnet. Han vart inte nöjd över mitt beslut då han suckade och sa att vi skulle diskutera detta vid ett senare tillfälle.”

Senare ska chefen ha gett beskedet att han valt att säga upp kvinnan på grund av hennes gravididet. När kvinnan då påpekat att detta var fel ska han ha svarat: ”Jo jag får göra det om jag inte är nöjd med dig och jag är inte nöjd med eftersom du gått och blivit gravid”.

Spelade in samtal

På kvinnans arbetsgivarintyg ska det stå att kvinnan sagt upp sig på egen begäran, och under ett samtal som hon spelat in ska chefen ha sagt att hon kommer att lura en ny arbetsgivare om hon söker ett nytt jobb. Vad chefen menar med det är en av de frågor som DO nu vill ha svar på.

Arbetsgivarens svar ska ha lämnats till DO senast den 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.