Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas de Jounge, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning, Niclas Ahlm, projektchef och Jan Person, produktionschef på entreprenaden Arcona berätta om bygget av Filmstaden. Foto: Maria Loewen/SVT

Här växer nya Filmstaden i Uppsala fram

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med nya Filmstaden i centrala Uppsala pågår för fullt och byggnaden börjar ta form med fasad och inneväggar. Under 2024 ska allt vara klart.

Sommaren 2021 började nya Filmstaden, i hörnet Dragarbrunnsgatan/Klostergatan, att byggas upp från grunden. Tre våningsplan planeras rymma bland annat 13 salonger, varav en Imax-salong, och en restaurang.

– Just nu tätas huset med ytterväggar och tak, säger Nicklas Ahlm, projektchef på entreprenören Arona.

Nuvarande Filmstaden på Västra Ågatan har länge velat modernisera sin verksamhet, men det har varit svårt att hitta rätt plats.

Garage renoveras

– Det blir ett lyft, säger Andreas de Jounge, på Uppsala Akademiförvaltning, som är hyresvärd.

I klippet ges en rundtur på bygget.

Biosalongerna kommer att öppna upp för besökare hösten 2024.

Förutom en bio planeras också restauranger och annan service i kvarteret, och det befintliga garaget med cirka 300 platser håller på att renoveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.