Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet talar professor Rune Brautaset om vad du kan göra för att motverka synfel. Foto: TT

Allt fler barn blir närsynta: ”Sitter många timmar framför skärmar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn uppsöker optikern för närsynthet, det signalerar Optikerförbundets medlemmar. Och en av orsakerna är skärmtid.

– Det sociala livet har flyttat in i paddan, säger Rune Brautaset, ordförande i Optikerförbundet.

Som Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera söker allt fler barn hjälp hos optikern, främst för närsynthet.

Synfelet beror delvis på genetik, men forskning visar att närsynthet är kopplat till närarbete, att många timmar spenderas framför böcker, paddor och mobiltelefoner. Brist på dagsljus spelar också in.

– Sedan är det alltid svårt att kontrollera hur stor andel som beror på vad, säger Rune Brautase, ordförande i optikerförbundet och professor vid Karolinska Institutet.

Det finns lite data när det gäller närsynthet och svenska barn.

– Men vet att andelen ökat med några procent. Men tittar vi ut i världen, särskilt i asiatiska länder, finns områden där 70-80 procent är närsynta.

Enligt Rune Brautaset kommer ungefär 25-30 procent av barnen mellan 8 och 15 år i Sverige någon gång att behöva synhjälpmedel.

Optiker, Hadjer Aldudjaili, jobbar på en synkedja i Gränby. Under sina elva år i yrket ser hon en trend av att allt fler barn söker hjälp för närsynthet.

– Barn tittar för mycket på nära håll, både i skolan och på sin fritid. Det är ofta man stöter på barn som har svårt att se tavlan i klassrummet, säger hon.

Samtidigt tycker Aldudjaili att sjukvården blivit bättre på att arbete med närsynthet hos barn, och att informera föräldrar.

Hör i klippet vad du kan göra för att motverka synfel.

Studier om närsynthet

Att närsynthet är kopplad till närarbete kan du läsa mer om i MDPI.

I American Academy of Ophtalmology hittar du mer om brist på dagsljus och närsynthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.