Foto: TT/genrebild

Kronofogden slår larm: Fler barn drabbas av vräkning

Uppdaterad
Publicerad

21 barn drabbades förra året av vräkning i länet. Olovliga andrahandsuthyrningar och obetalda hyror är enligt Kronofogdemyndigheten huvudorsaken.

– Vi har haft en bra konjunktur men när den nu vänder ser vi en risk att det är flera som kommer beröras, säger Kim Jonsson på förebyggande verksamheten på Kronofogdemyndigheten.

I Uppsala län är det främst i Uppsala och Enköpings kommun, med 14 respektive 5 fall av barn, som drabbades av vräkning förra året. Olovliga andrahandsuthyrningar och obetalda hyror är enligt Kronofogdemyndigheten huvudorsaken.

– Det är jättesvårt att komma åt problematiken med olovliga andrahandskontrakt och det upptäcks ofta inte att det är barn som bor på adressen förrän vid vräkningen, säger Kim Jonsson.

Det var mellan 2013 och 2014 som antalet barn som drabbades av vräkning sjönk från 25 till 8 och året därpå var siffran nere på 0. Nu har siffran vänt och 2018 har flest drabbade barn på fem år.

Myndigheten efterfrågar nu tydligare samverkan mellan hyresvärdar och kommunal verksamhet, samtidigt som hyresvärdarna bör jobba mer förebyggande.

– Det är viktigt med tidigare åtgärder och att hyresvärden samverkar med Socialtjänsten så att hyresgästen får den hjälp de behöver, säger Gunilla Svalborg, inspektör vid Kronofogdemyndigheten.

Kronofogdens tips på vad du ska göra om du inte kan betala din hyra:

  • Se till att betala bostadshyran föra alla andra räkningar.
  • Ta kontakt med sin hyresvärd och kolla om man kan betala senare eller dela upp betalningen.
  • Ta upp sin situation med en budget- och skuldrådgivare inom kommunen.
  • Ta kontakt med Socialtjänsten och söka ekonomiskt bistånd.
  • Göra något innan skulden blir så stor att den blir ohanterlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.