Förra året var det 1 250 barn som fick julklappar genom Uppsala Stadsmission. Det är alltså en ökning på flera hundra behövande i år.
– Samtidigt ser vi att det fortfarande är ungefär lika många som ger julklappar. Det är behovet som har ökat, säger volontärsamordnare Lisa Pettersson på Stadsmissionen
Vill jobba bort skammen
På Stadsmissionens julklappsutdelning får föräldrar som inte har råd med klappar själva välja ut nya, donerade klappar till sina barn. Allt fler söker sig till Stadsmissionen, men Lisa Pettersson ser ändå att det finns en skam bland dem som kommer till julklappsutdelningen.
– Vi vet att det är jobbigt för många att komma hit. Många föräldrar vill komma med en ursäkt till varför man har hamnat här, vilket vi försöker jobba bort, säger Lisa Pettersson.
Pressad ekonomi bakom ökat behov
I år märkte Stadsmissionen tidigt att klapparna inte skulle räcka till, och gick därför ut på sociala medier för att be om hjälp.
– Många har drabbats av ekonomiska svårigheter. Vi ser att många som själva har det bra gärna vill ge, men också att det är många fler som har det ganska tajt, säger Lisa Pettersson.
färre som vill skänka julklappar i landet
Giva Sverige, branschorganisationen för välgörenhet och insamlingsorganisationer, ställde nyligen tillsammans med Novus frågan: ”Tror du att du kommer ge någon en julklapp i år som en gåva till en ideell organisation?”
I år var det 31 procent som sa att de skulle, eller kanske skulle ge en sådan julklapp. När undersökningen senast genomfördes 2020 var siffran 42 procent. Andelen som säger blankt nej till att skänka en julklapp har ökat från 42 procent till 52 procent.
Samtidigt säger flera stadsmissioner runtom i landet till Giva att det är många fler som behöver julklappshjälp i år.