Foto: TT/SVT

Nu vänder skolresultaten – lärarbristen kvarstår

Publicerad

Fler av eleverna vid de kommunala skolorna i Uppsala når gymnasiebehörighet. Tidigare år nådde cirka 79 procent av eleverna nådde behörighetskravet, i år var det cirka 85. Men det finns en baksida av den positiva utvecklingen menar Lärarförbundets ordförande.

Förra året kunde SVT Uppsala berätta om kommunala skolor i Uppsala som hade låg gymnasiebehörighet bland sina avgångselever, det vill säga niondeklassare. Bland två skolor var det 30 procent av eleverna som inte nådde behörighetskraven.

Nu ska det se annorlunda ut enligt kommunens uppgifter. Man har sett en ökning bland gymnasiebehörigheten, en ökning på cirka 6 procentenheter, från 79 procent till 85.

– Jag är glad över resultatet, men inte nöjd med helheten, vi måste bli bättre, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Vad är det som kan förbättras för att nå en högre behörighet?

Vi måste få hit fler lärare, jag har hört från rektorer att det saknas lärare, speciellt inom vissa ämnen som estetiska och moderna språk, säger Hoffstedt.

”Vi får betala med vår hälsa”

Uppsala län är ett av Sveriges län som har lägst lärartäthet, och de höjda skolresultatet glädjer Lärarförbundets ordförande Louise Plobeck, samtidigt som det finns en oro för framtiden.

– Det är ett väldigt gott betyg för Uppsalas lärare, att de lyckas höja betygen trots förutsättningarna som finns. Vi arbetar väldigt mycket och tyvärr så sker fler och fler sjuksskrivningar. Vi får betala med vår hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.